Sever Mureșan este internat în stare gravă la Spitalul Militar. Surse apropiate omului de afaceri, în vârstă de 75 de ani, au spus, pentru Gândul, că acesta se află, momentan, la Secția de Terapie Intensivă, după ce a făcut un AVC, starea sa accentuându-se progresiv.
Fiul și fiica omului de afaceri se află în Franța și vor face toate demersurile necesare pentru a-i asigura tatălui lor cea mai bună îngrijire și acces la tratamente, tocmai de aceea nu este exclus transferul lui Sever Mureșan la un spital din străinătate.
Sursele citate au precizat că familia lui Sever Mureșan are încredere în medicii de la Spitalul Militar, care au făcut tot ce s-a putut pentru stabilizarea stării de sănătate a omului de afaceri.
Sever Mureșan s-a născut în 1948, la Câmpia Turzii, județul Cluj, și a fost în tinerețe un tenismen, devenit ulterior om de afaceri.
După evenimentele din Decembrie ’89, a lansat operațiunea „Pâine pentru România”, prin asocierea firmelor „Croissant de France Invest” cu fabricile de pâine românești „Panegrano” din Cluj, dar și „Plevnei” și „Libertatea” din București, creând societatea Paniro SA.
Tot atunci a pus și bazele Grupului SM Invest, care, prin cele 50 de filiale și cei peste 6000 de angajați, avea să ajungă, în 1995, cel mai mare grup privat din România.
Andrei Sever Mureșan s-a remarcat inițial ca tenismen profesionist, fiind membru al echipei române de Cupă Davis, iar în anii 1970-1983 a fost primul jucător profesionist de tenis român membru al Association of Tennis Professionals.
A trecut apoi în lumea afacerilor, iar în martie 1991, Sever Mureșan a cofondat Banca Dacia Felix, a doua bancă privată românească, care a dat faliment din cauza mai multor credite neperformante.
Sever Mureșan este cel care l-a adus pe George W. Bush în vizită în România, în 23 noiembrie 2002.
Pe numele lui Sever Mureșan au fost întocmite mai multe dosare pentru delapidare, înșelăciune, gestiune frauduloasă și abuz în serviciu, fiind obligat să plătească daune în valoare de 100 de milioane de euro. Sever Mureșan a fost achitat, ulterior, în toate dosarele pe care le-a avut în decursul aniilor.
În dosarul privind devalizarea Băncii Dacia Felix, Sever Mureşan și Mircea Hossu au fost achitaţi de instanță, în 2009, dar sunt obligați să plătească despăgubiri Băncii Leumi, care a achiziționat activele băncii falimentare Dacia Felix. Ulterior, Leumi a fost preluată de First Bank România.
În 2022, la 13 ani după decizia judecătorilor, Sever Mureșan a cerut instanței revizuirea dosarului ”Dacia Felix”, în care s-a admis executarea, pe motiv că au apărut probe noi care l-ar scuti de plata daunelor către First Bank. Tribunalul Constanța i-a respins cererea de revizuire, în 18 aprilie.
Pe de altă parte, lichidatorul judiciar al afacerilor fostului tenisman Sever Mureșan vrea, după 30 de ani, pachetul majoritar al First Bank, în curs de vânzare. Acesta a atacat în instanță o hotărâre de acum aproape 30 de ani a Consiliului de Administrație al celui de-al doilea creditor privat din România de după 1989. (mai multe detalii, AICI)
Fiul milionarului Sever Mureșan, Adrien Stephane Mureșan, este urmărit internațional de autoritățile române, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a condus băut și cu permisul suspendat. Adrien Stephane Mureșan s-a predat, în aprilie, la Paris, și a fost prezentat în fața unui judecător, care, după ce a analizat actele care au condus la decizia de condamnare, a hotărât că fugarul poate fi pus în libertate.
CITEȘTE ȘI: